top of page
  • Yazarın fotoğrafıZeynep Seda Uslu

MINDFULNESS İLE TANIŞMA FIRSATI

Mindfulness nedir? Ne işe yarar?

Mindfulness - bilinçli farkındalık - kişinin değişen iç ve dış dünyasındaki deneyimlerine anbean yargısız bir tavırla dikkatini yöneltmesi olarak tanımlanır. Dolayısıyla mevcut an’da ne olduğunun daha farkında oluruz. Böylece reaksiyon vermeden ve bir şeyi değiştirmeye çalışmadan basitçe kendi düşüncelerimizi, duygularımızı ve duyumlarımızı gözlemleriz. Bu gözlem halini de ‘başlangıç zihni’ dediğimiz yargısız, açık ve nazik bir tavırla sergileriz.

Çoğu zaman farkına bile varmadığımız aralıksız içsel deneyim akışının içinde düşüncelerin, duyguların ve duyumların bizi nasıl etkilediğini bile anlamadan gömülmüş bir haldeyizdir. Genellikle sağlığımızla ilgili sorunlar, istediğimizi elde etmekle ilgili kaygılar, geçmişten gelen pişmanlıklar veya geleceğin belirsizlikleri bizi sinirlendirebilir, endişelendirebilir veya depresyona itebilir. Mindfulness’ı bir kas gibi geliştirerek içsel ve dışsal tecrübelerimizden bir adım geri çekilmeyi öğrenebilir, kendimizi yargılama veya reaksiyon verme gibi alıştığımız kalıplardan özgürleşebiliriz. Onun yerine şimdi an’da yaşayabilir, yaşamımızdaki fiziksel ve mental olaylara nasıl cevaplar vereceğimizle ilgili akıllı seçimler yapabiliriz.

Mindfulness pratikleri sakin bir zihin ve rahatlama hissiyle sonuçlanabileceği gibi, şimdiki an’da varolan uyarılma, alışkanlık edinilmiş reaksiyonlar, fiziksel veya duygusal acılar gibi hoş olmayanı da fark etmemize yardımcı bir araçtır. Hoş olan kadar hoş olmayanla da kalabilmek, acının ızdıraba dönüşmesine katkı veren reaksiyonlarımızı görebilmek ve dikkatimizi neye yöneltirsek onu bir büyüteç gibi büyüttüğümüzü anlayabilmek tüm mindfulness pratiklerinin temelindedir.

Mindfulness Tarihçesi

Bu pratik binlerce yıl değişik spiritüel geleneklerde uygulanmış bir yöntemdir. Kendisi de bir Zen pratiği uygulayıcısı olan Dr. Jon Kabat-Zinn, 1979 senesinde Massachusetts Üniversitesi’nde oluşturduğu mindfulness temelli program ile hastaların stres, kronik ağrı ve diğer kronik sağlık sorularıyla olan ilişkilerini değiştirmelerine yardımcı olmuştur. Dünyaca sayılı birçok üniversite de günümüzde mindfulness çalışmaları ve araştırmaları yapan, bu konuda eğitimler ve dersler veren merkezlere, kliniklere sahiptir.

Mindfulness ve bilimsel temelleri

Mindfulness birçok alanda bireylerin sorunlarına çözüm olacak ve hayat kalitelerini arttıracak çok yönden kullanılmaya başlanmıştır. Özellikle mindfulness temelli müdahaleler ile kronik ağrı, depresyon, anksiyete ve bağımlılıklar gibi konularda psikolojik ve fizyolojik faydalar saptanmıştır. 8 haftalık mindfulness temelli stres azaltma programına katılanlarda beyin fonksiyonlarında ve bağışıklık sistemlerinde olumlu yönde değişimler görülmüştür.

Nörobilim alanında yapılan çalışmalar sayesinde görülen gelişmelerin bazıları:

- Beynin bilişsel kapasitesindeki artış ile öğrenme ve hafızayı destekleyen bölümlerde ilerleme,
- Beynimizin duman dedektörü diye adlandırılan amigdalanın yanlış ve sürekli alarm vermesini önleyici etkiler ile küçülmesi, dolayısıyla stres seviyesinde azalma,
- Yaşlanmaya bağlı kortikal incelmede gerileme ve daha az hücre ölümü.

Mindfulness’ın etkilerini gösteren araştırmalar her gün artmakta ve travma sonrası stres, madde kullanımı, eğitim, spor ve wellness alanlarında gün geçtikçe yayılarak kullanılmaktadır. Hatta 2019 Kasım ayında New York Times’da çıkan bir yazıda Brown Üniversitesi tarafından yapılan araştırma ile bir wellness trendi olmaktan çıkarak reçete edilebilecek bir tedavi yöntemi olma ihtimalinden bahsedilmektedir.

Mindfulness’ı formel pratikler dediğimiz oturarak yapılan meditasyonlar, beden tarama, mindful yoga, yürüme meditasyonu ve şefkat meditasyonu ile deneyimleyebileceğiniz gibi, informel pratikler denilen günlük yaşam aktivitelerinin içerisinde de yemek yerken, nefes alırken, diş fırçalarken, bulaşık yıkarken ve yürürken deneyimleyebilirsiniz.Bir kas gibi geliştirilen ve bahçıvanlığa da benzetilen mindfulness deneyimine formel pratikler ile başlamak isterseniz programımızda sunduğumuz meditasyon derslerine katılın ve başlangıç olması için bir fırsat yakalayın.

Sevgilerimle…
Zeynep Seda Uslu


2 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Cev Şampiyonlar Ligi Yarıfinali

Bu sezon Avrupa’nın en büyük kupası olan Cev Şampiyonlar Ligi Yarıfinali 'ne gelindiğinde üç Türk takımını sahada görmenin sevincini yaşıyoruz. Yıllardır mücadele ettiğimiz güçlü Conegliano ve Milano

bottom of page