top of page
  • Yazarın fotoğrafıZeynep Seda Uslu

Fonksiyonel Tıp nedir? Fonksiyonel Tıp Sağlık Koçu kimdir?

Fonksiyonel tıp;

- Modern tıpta kullanılan bilimlerden (kimya, biyokimya, toksikoloji, epigenetik ve diğer tümü) beslenen,
- Semptomların altında yatan sebepleri ele alan,
- Vücut fonksiyonlarındaki bozuklukları anlamaya ve geri çevirmeye çalışan,
- Bedenin kendini iyileştirme gücünü tekrardan kazanması için yardımcı olan,
- Kişiye özel,
- Beden-zihin-ruh bütünlüğüne önem veren bir hasta yaklaşımına sahiptir.

Hastaları ya da sağlığına sahip çıkmak isteyen herkesi işbirliğine ve sorumluluk almaya davet eder. Çünkü sağlık; bedenimize ve bedenimizin bilgeliğine güvenerek, destek olarak yaşarsak mümkün olmaktadır. İyileşmeyi sağlığımızı kaybettiğimiz yerler olan TV karşısındaki koltukta, gece geç yattığımız saatlerde, stres içindeki iş yaşantımızda ya da her öğlen yediğimiz pide-kola ikilisinde yakalayamayız.

Kişileri, hastalık etiketlerinden bağımsız, koruyucu ve tedavi edici süreçlerde sağlığa taşımayı hedefler. Kullandığı ilaçlar ve besin desteklerinin yanısıra, beslenme, egzersiz, uyku, stres yönetimi gibi yaşam parametrelerinde yapılacak düzenlemeleri ile kalıcı sağlığa ulaşmaya odaklıdır. Bu süreçlerde yardım için de FT Diyetisyeni ve FT Sağlık Koçu ile ekip çalışması yapabilir.

Fonksiyonel Tıp Sağlık Koçu danışanlarına sürdürülebilir ve kalıcı yaşam tarzı değişimleri yaparken yol arkadaşlığı yapar. Kişiye özgü bilimsel temelli, pozitif psikoloji destekli koçluk yaklaşımıyla profesyonel bir işbirliği sunar.

Kendi başımıza yaşamımızda değişim ve dönüşümleri yapmak destek isteyebilir. Uzmanların verdiği önerileri uygulamaya geçirirken bir yol arkadaşına ihtiyaç duyulabilir. Çünkü sağlığımız bir sprint değil, bir maratondur. Onu uyumlu bir dengede yönetmek her bireyin kendi yolculuğunun bir parçasıdır. Bir sağlık koçu ile çalışarak düzenlenen yaşam parametreleri (beslenme, uyku, egzersiz, stres yönetimi, ilişkiler) iyilik halini ve sağlık yolculuğunu destekler.

Fonksiyonel Tıp Sağlık Koçu, Fonksiyonel Tıp doktorlarıyla ve Fonksiyonel Tıp diyetisyenleriyle ekip halinde çalışarak gerekli durumlarda danışanları uzmana yönlendirebilir ve bilgi/kaynak sunarak rehberlik edebilir.

Sevgilerimle...

Zeynep Seda Uslu
Fonksiyonel Tıp Sağlık Koçu & Mindfulness Koçu

Son Yazılar

Hepsini Gör

MINDFUL BESLENME

Birçok kitap ve teknik son zamanlarda bizim yemek alışkanlıklarımızı dışardan içeriye doğru değiştirme çabasında. Bazen bu bizim özgün halimizle uyuşuyorsa işe yarıyor. Uyuşmuyorsa da yaramıyor. Mindf

bottom of page