Sporda Mindfulness'ın Önemi
Spor performansı için taktik, teknik ve fiziksel hazırlık kadar zihinsel hazırlık da çok önemlidir. Hatta yapılan araştırmalar mücadelenin seviyesi yükseldikçe zihinsel becerinin daha büyük yüzde ile etkin olduğunu göstermektedir.
Mindfulness bu kısımda yardımcı olan önemli bir araçtır. Sporcu bedenini yönetmekte ustalaşmışken duyguları, düşünceleri, dikkati ve tepkilerini için de çalışmasına imkan sunar. Mindfulness sayesinde kaygılı düşünceleri, zor duyguları ve stresini fark ederek yönetmeyi öğrenebilir. Bu sayede motivasyonunda, konsantrasyonunda ve özgüveninde artış görülür. Sporcunun duygusal esnekliğinin ve dayanıklılığının güçlenmesi sayesinde aldığı kararlar ve hareketleri de olumlu yönde performansına katkı sağlar. Bu durum aynı zamanda bir takım oyunu oynanıyorsa orada da kolektif bir bilincin oluşmasına destek sunar. Tüm sporcuların arzuladığı ‘Akış’ hali denilen optimum performansa bu sayede bir giriş yapma şansı yakalanır.
Eğer siz de bir sporcu olarak;
-
antrenmanda veya müsabakada kazanmak için yaşadığınız kaygıyı azaltmak,
-
konsantrasyon ve odak kapasitenizi artırmak,
-
hata yapsanız dahi tekrar hızlıca oyunun akışına girmek,
-
çok severek yaptığınız sporun sizde yarattığı stresi yönetmek,
-
kendi iç seslerinizin ve dış etkenlerin farkında olarak süreçleri yönetmekte ustalaşmak,
-
özgüveninizi yükseltmek,
-
mental performansınıza katkı vermek isterseniz ‘Sporda Mindfulness Programı’na davetlisiniz.
Bu program bilimsel olarak kanıtlanmış MSPE (Mindful Sport Performance Enhancement), MMTS (Mindfulness Meditation Training in Sports) ve MCP (Mindfulness and Compassion) Programları'ndan faydalanarak oluşturulmuştur.
Yetişkin ve Genç Sporcular için iki ayrı versiyonda sunulabilmektedir. Gençler için olan versiyonda yine bilimsel temelli ve Birleşik Krallık’ta okul müfredatlarında da bulunan .b Programı’ndan kaynaklar da sunulmaktadır.
Program 8 hafta süresince yetişkenlerle olan formatta toplam 16 saat, gençlerle olan formatta ise toplam 8 saat sürmektedir. Hem yüzyüze hem de online formatta sunulabilir. Her hafta yapılan buluşmalarda belirlenmiş tema kapsamında teorik ve pratik bölümler birlikte deneyimlenir. Mindfulness egzersizleri ve meditasyon uygulamaları yapılır. Katılımcılara el kitapçığı ile birlikte uygulamaları için minik ev ödevleri ses kaydı olarak verilir ve günlük uygulamaları diğer buluşmaya kadar yapmaları beklenir.
Konu başlıkları:
-
Mindfulness’ın Gücü
-
Dikkat Antrenmanı
-
Performans ‘Dukkha’sı
-
Harekette Mindfulness
-
Olanı Kucaklamak
-
Kalbin Mevcudiyeti
-
Rahatsızlıkla Rahat Olmak
-
Başlangıcın Bitişi
Program öncesinde katılımcılarla 15 dakikalık bir öngörüşme yapılmaktadır.
Dünya'da Mindfulness
NBA’de 1990’lı yıllarda efsane koç Phil Jackson, Chicago Bulls ve Los Angeles Lakers basketbol takımlarında mindfulness egzersiz ve uygulamalarına öncelikli yer verdi. Michael Jordon, Kobe Bryant, Lebron James, Kevin Love gibi birçok basketbol oyuncusu mindfulness’ı hayatlarına dahil etmiş isimler.
Ünlü tenisçi Novak Djokovic de gündelik mindfulness egzersizlerinin fiziksel ve kort antremanları kadar önemli olduğunun altını her fırsatta çiziyor ve bilinçli farkındalık yaklaşımının performansına olan etkisini farklı mecralarda aktarıyor.
Futbol camiasında ise Alman Milli Futbol Takımı 2004’ten beri yoga ve meditasyon eğitmeni ile çalışıyorken, Chelsea ve AC Milan futbol klüplerinde oyuncuların meditatif farkındalığa ulaşıp duygusal dayanıklılığı arttırmaya yönelik egzersiz yapabilecekleri “meditasyon odaları” (mind room) kullanılıyor.
Dünyaca ünlü rugby oyuncusu Jonny Wilkinson da baskının yoğun olduğu ve sakinleşmek için derine inmesi gereken önemli anlarda bilinçli farkındalığı kullanıyor.